tisdag 16 februari 2010

Ridskola i långbänk

Det är märkligt att Socialdemokraterna i Kumla ännu inte har lyckas få till någon Ridskola i Kumla. Det officiella läget just nu är att Kumlafastigheters VD, tillika Näringslivschef i kommunen, ska försöka hitta en entreprenör som vill driva det storslagna ridhuset med ridskola som Kumla kommun har tänkt bygga.

I dagens Nerikes Allehanda står det att D-Å Moberg förslår att kommunen själv ska driva ridhuset. Frågan är ju om det är Socialdemokraternas mening? Den förre hövdingens ord har ju varit lag även efter hans avgång för drygt ett år sedan så vi får väl anta att det är så de tycker…

Om man ser på hur Socialdemokraterna styr och har styrt kommunen i alla år så skulle jag tro att de tilltalas av en lösning där kommunen har full koll på verksamheten i ett nytt ridhus. För min del tycker jag att en sådan lösning vore den sämsta.

Vi i oppositionen anser att ridhusaffären varit illa skött sedan diskussionen började med familjen Pärsson. Det bästa för Kumlas alla ridintresserade ungdomar hade varit att frågan hade lösts där och då. Men socialdemokraterna valde att gå i klinch med familjen Pärsson och hamnade i en återvändsgränd där inte ens Kumla Ridklubb till slut ville vara med.

Vi i oppositionen har föreslagit en billigare lösning än den som kommunen planerar. Vi tycker att det viktigaste är att Kumla har en ridskola och att kommunen skulle kunna bygga en enklare anläggning som inte kostar så mycket att driva. Med vårt alternativ kan vi snabbt få en ridskola på plats och en lösning till stånd beträffande driften, då med en entreprenör eller en ridklubb.

Det är synd att ungdomar som vill rida i Kumla idag måste ha en egen häst för att enkelt få möjlighet att ägna sig åt denna idrott. Är man yngre kan man rida på ridskolan i Folkatorp men sedan måste en häst inköpas eller så får man anmäla sig till en ridskola i en annan kommun. Det här kan väl aldrig ha varit meningen i socialdemokraternas Kumla?

Frågan är fortfarande vad som är viktigt att de kommunala pengarna går till.
Min uppfattning är att en kommun ska se till att det finns bra fritidssysselsättning för barn och ungdomar. Inte då sagt att allt ska drivas i kommunal regi utan mycket kan med fördel drivas av andra. Exempelvis skulle idrottsföreningar kunna driva sportanläggningar.

Min uppfattning är att en bra kommun skapar förutsättningar för bra ungdomsverksamhet. Det kan vara musikhus, ridhus, kyrkor, allaktivitetshus, badhus, hockey mm mm. Viktigt är att stötta föreningar som har verksamhet för barn och ungdomar, underlätta deras verksamhet och uppmuntra till aktiviteter som lockar fler barn och ungdomar till ett aktivt liv.

Vi har alla mycket att vinna på att våra barn och ungdomar har vettiga saker att göra på sin fritid.

1 kommentar:

  1. Kumla känns helt korrupt av sossarna efter alla år vid makten. Impopulära chefstillsättningar efter partibok(röd) och ytterst märkliga prioriteringar av finanserna....Med mera - med mera. Kumla behöver förändring - lycka till Maria! :-)

    SvaraRadera