onsdag 10 februari 2010

OK för S med obehöriga lärare i Kumlas skolor!

Det är med oro jag fick ta del av en rapport om antalet obehöriga lärare i Kumlas skolor. I årskurs 6-9 fanns det vid årsskiftet 35 lärare som undervisar trots att de inte är behöriga i det ämne de undervisar. Kopplar man detta till de dåliga resultat vi har i skolorna i Kumla behöver man inte vara speciellt smart för att se ett samband.
Tänk er att år efter år bli undervisad av exempelvis en obehörig mattelärare och sedan gå ur 9:an med underkänt i betyg!

Socialdemokraternas Katarina Hansson, som är ansvarig för skolorna i Kumla, säger i dagens Nerikes Allehanda att hon trodde att det fanns fler obehöriga lärare. Hon säger vidare att hon inte är speciellt bekymrad. Kopplingen är för mig solklar – Socialdemokraterna bryr sig inte om kvalitén i Kumlas skolor!

Socialdemokraterna ser inte att lärarnas kompetens har betydelse för vilka kunskaper som eleverna får. Vi kommer med detta synsätt aldrig att komma till rätta med skolorna i Kumla.
Vi kommer fortsatt ha dåliga resultat på nationella prov och vi kommer fortsatt ha elever som inte klarar grundskolan så bra att de är behöriga att söka vidare till gymnasiet.

Jag undrar hur socialdemokraterna tänkte när skolplanen skrevs. Det står i skolplanen att Kumlas skolor resultatmässigt ska vara bland Sveriges bästa. Det är stora ord – Vi i oppositionen föreslog denna formulering och socialdemokraterna var med på banan. Frågan är om de inte förstår vad de skriver eller om de helt enkelt skriver det som ser bra ut och sedan struntar i det. Kumla är enligt den styrande majoriteten en arbetarkommun och det verkar som om utbildning för dessa arbetarnas barn inte är värd att satsa på.

Mitt besked är att alla Kumlas barn är värda att ha behöriga lärare. Vi måste öka kompetensen i Kumlas skolor och göra dem till de bästa i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar