onsdag 24 februari 2010

Idrottsrörelsen - en resurs för kommunen

Vi, kommunledningen i Kumla, har idag haft ett möte med Örebro Läns idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna om idrotten i Kumla. Samarbete för att öka idrottandet bland barn och ungdomar stod i fokus under mötet och diskussionen handlade om på vilket sätt olika parter kan bidra.

Som politiker i Kumla tycker jag att det främsta är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för föreningar i Kumla att sköta sin verksamhet. Jag tycker att modellen som Kumla har var gäller föreningsbidrag är bra. Där sitter man i samtal med föreningarna och ger bidrag efter vad föreningen gör för att utveckla sin verksamhet. Exempelvis om föreningen utbildar sina ledare får de mer bidrag eller om de vänder sig till nya grupper. En utveckling av detta är att göra en bättre uppföljning och ge kontreta tipps till föreningar.

Mer kan göras. Det finns massor av barn och ungdomar i Kumla som står utanför föreningslivet. Det gäller att försöka hitta sätt att locka dessa ungdomar till aktivitet istället för att de hänger på stan eller framför TV:n/datorn. Här gäller det att kommunen, skolan, idrottsrörelsen och föreningarna i Kumla tillsammans hittar möjligheter.

Jag tror starkt på att kommunen måste hitta belöningssystem för föreningar som tar sig an ungdomar som idag är passiva. Då jag själv är aktiv i idrottsrörelsen (ordförande i Simklubben Nautilus) vet jag hur svårt det är att engagera människor till att ta ansvar och lägga ner tid i föreningsarbetet. Det är kanske som Kumla Hockey resonerar att kommunen måste ge föreningar ekonomisk hjälp så att den ideella insatsen kan minska. I utbyte gör föreningen en ordentlig insats, exempelvis för ungdomar på glid.

Det gäller för hela samhället att ta ansvar. Vi borde alla vara intresserad av att våra ungdomar har en vettig fritidssysselsättning.

Jag anser att idrottsrörelsen och kommunen har bidragit till den situation vi har idag då det mesta är instyrt på föreningsverksamhet. Det är svårt att spontanidrotta då de flesta tiderna i hallar och på planer är uppbundna av föreningsaktivitet. Idrottsrörelsen har många gånger endast intresse för de ungdomar som är duktiga.

Hur kan idrottsrörelsen göra det möjligt för de ungdomar som inte platsar i A-laget eller som inte vill lägga all sin fritid på den aktuella idrotten, att fortsätta med sin idrott?

Idrottsrörelsen efterfrågar bättre kontakt med skolorna – Skolan kan inte göra allt men säkert en hel den för att bidra till att väcka intresset för idrott hos våra barn och ungdomar. Jag anser att våra idrottslärare är en stor resurs. Ofta har de ett engagemang och inser vikten av att röra sig för att inlärningen ska fungera och framför allt för att man ska må bra.

2 kommentarer:

  1. Men, under senaste året har Arbetsmiljöverket gjort en utredning för att undersöka om arbete vid sidan av ett annat uppdrag måste räknas in i den så kallade EU:s lagstiftning om hur mycket en arbetare får jobba per vecka. Om Arbetsmiljöverket tolkar EU-lagen strängt så kommer det innebära att arbetaren som arbetar på heltid inte får jobba extra – då de uppfyller veckoarbetstiden med 40 timmar. Då finns det inte enligt Arbetsmiljöverket inte tid för att vara tränare vid sidan av vanliga arbetet.

    Förslaget slår oerhört hårt mot engagerade och motiverade mot t.ex. ungdomar som vill förbättra sina framtidsmöjligheter. Något som borde uppmuntras - inte slås ner.

    Tänk hur det blir i föreningslivet. De studenter och andra engagerade individer som får arvode eller lön för att ställa upp som ledare. Hur kommer föreningslivet kunna bedriva sin verksamhet, utan alla dessa som ställer upp på sin fritid för ett litet arvode.

    Arbetsgivarna är inte så entusiastiska. Deras administration kommer att öka, då företagen måste granska arbetstagarens grad av arbete. Företaget riskerar, enligt Arbetsmiljöverkets förslag, att drabbas av böter om arbetstagaren jobbar mer än 8 timmar per dag eller 40 timmar per vecka. Ska jag riskera att bli av mitt jobb bara för att jag är föreningsaktiv på kvällar och helger?

    I bland undrar jag var tanken med att lära andra personer någon bra idrott alltid måste motarbetas från någon annan instans...

    SvaraRadera
  2. Håller med. Förslaget på arbetstidregler för unga som Arbetsmiljöverket kommer med är inte bra. Frågan är om man endast tänkt på att unga arbetslösa ungdomar. Ett råplasg för föreningslivet blir det och även för alla de som vill jobba extra, samtidigt som de studerar, för att få sin ekonomi att gå ihop. Det känns som om förslaget inte är genomtänkt...

    SvaraRadera