måndag 22 februari 2010

Hårt istället för mjuka värden i Kumla

Det är intressant att läsa Lennart Erikssons svar när Kumlaborna klagar på kvalitén i det som kommunen utför för allas våra skattepengar. Inget är fel enligt Lennart för socialdemokraterna bygger minsann hus åt Kumlas skattebetalare!

Nu senast är det ”Skattebetalare” som i Nerikes Allehanda ifrågasätter varför pengar pumpas in i gymnasieskolan i Kumla när det finns så många bra skolor nära Kumla. Ja, det är en bra fråga. Den enda förklaringen som Lennart Eriksson har är att det är bra att erbjuda hela utbildningskedjan när man förväntar sig ökning av invånarantalet i Kumla. Efter det övergår resonemanget i att beskriva alla hus som den socialdemokratiska majoriteten har byggt i Kumla.

Det är det hårda som socialdemokraterna lyfter fram, inte verksamheternas kvalité och vikten av en bra service till dem som bor i Kumla. De försvarar sig med att de helägda kommunala bolagen står för den del av investeringarna och tror då att Kumlaborna inte förstår att även det är en prioritering av våra skattepengar.

Beträffande John Norlandergymnasiet så är det ett problem i Kumlas ekonomi. Den kostar pengar och det vikande elevunderlaget gör att man måste fråga sig om det är klokt att ha skolan kvar i kommunal regi. Har vi kompetens att utveckla denna gymnasieskola till att bli en magnet för eleverna? Är det kanske bättre att låta någon annan driva skolan?

Konkurrensen om gymnasieeleverna är knivskarp idag och det krävs bra program och bra förutsättningar för att eleverna ska lockas till en skola. I Kumla har vi bra program men problemet är att för få elever söker. De vill nog hellre gå på en stor skola än på en liten skola med så utspridd verksamhet som vi har i Kumla.

Vi var flera i oppositionen som ifrågasatte beslutet att gå ur SUF. I efterhand kan vi konstatera att det både blev dyrt och fel. Dyrt eftersom vi fick betala 45 miljoner och fel för att de totala samhällsresurserna utnyttjas fel när vi nu har två skolor med i stort sett samma utbud som konkurrerar om ett sviktande antal elever. I den här soppan är Kumla den stora förloraren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar