fredag 29 januari 2010

S har försovit sig igen

På Kumlasidan i dagens Nerikes Allehanda finns det en stor artikel om det stora underskott som Socialnämnden gjorde förra året. Det är oroväckande att kommunen har så dålig styrning på ekonomin att stora underskott kan dyka upp i slutet av året. Jag hoppas att initiativet från oppositionens gruppledare i Socialnämnden Linda Axäng (FP), om att förslag på åtgärder snabbt tas fram från förvaltningen, blir verklighet.

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna låter verksamheter gå med stora underskott under en lång tid utan att åtgärder sätts in. Socialnämnden gick redan i maj med 5 miljoner minus, i augusti med 8 miljoner minus och i oktober med 13 miljoner minus.

Vi i oppositionen hade i maj, då budgeten för 2010 diskuterades, ett antal förslag på åtgärder för att komma tillrätta med den negativa utvecklingen. Socialdemokraterna avslog dock samtliga 14 förslag från oppositionen.

För det första föreslog vi i oppositionen att nämnden skulle godkänna tjänstemännens förslag om reduceringar gällande mattjänst samt LSS och psykiatrin, förutom reduceringen avseende det mobila stödteamet

Vidare föreslog vi att förvaltningen skulle fortsätta att arbeta med att se över försörjningsstöd och placeringar och sedan återkomma med en rapport. Det har visat sig att dessa poster, och då speciellt placeringar är står för de största övertrasseringarna i socialnämndens budget. Tänk om detta arbete hade fått göras.

Vi föreslog också att nämnden kontinuerligt och nogsamt skulle följa upp budgeten och fortsatt fatta nödvändiga beslut för att få en budget i balans. Tänk om detta arbete hade fått göras.

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i Kumla inte ens vill diskutera våra förslag. Inte ens när ekonomin drar iväg och alla förslag bör beaktas.
Det är dags att byta ut majoriteten i Kumla - Kumlaborna har inte råd med en Socialdemokrati som ständigt försover sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar