onsdag 27 januari 2010

Gårdagens Fullmäktige i Kumla

På gårdagskvällens Fullmäktige i Kumla diskuterades huruvida det är lämpligt att Kumla kommun har solarier i sin verksamhet. Jag hade skrivit en interpellation där jag ifrågasatte att kommunen har solarier då det är bevisat att cancerrisken är stor för de som solar i solarium. Socialdemokraternas Lennart Eriksson hade skrivit ett negativt svar, vilket han i och för sig har rätt till, men att han inte hade bemödat sig att ta reda på några fakta i ämnet tycker jag är anmärkningsvärt.
Det är ett konstigt resonemang som majoriteten i Kumla för. De litar inte på en enig forskarkår och Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer struntar de i.

Jag anser att folkhälsoarbetet är en viktig uppgift som kommunen har. Kommunen kan göra en stor insats genom att planera och agerande för att människor ska må bättre. En klar signal som kommunen kan skicka är att ta bort verksamhet som är en bevisad hälsofara, exempelvis solning i solarium.

Rapporteringen i Nerikes Allehanda från gårdagens sammanträde är något snedvriden, till fördel för Socialdemokraterna, och innehåller även en felaktighet angående val. Marina Andersson (M) ersätter endast Awat Mohammad i Barn- och Utbildningsnämnden (inte i Fullmäktige).

I en annan interpellation, skriven av Mats Gunnarsson, får vi i oppositionen igenom vår önskan om en snabbare hantering av interpellationer. Som det har varit hittills har det tagit minst en månad för oss att få svar på en interpellation, vilket nu kommer att ändras till två veckor. Det är bra. Det här är en viktig fråga för oss då det möjliggör en diskussion i Fullmäktige som handlar om aktuella frågor. Det vitaliserar debatten och gör det mer intressant för Kumlaborna att lyssna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar