fredag 22 januari 2010

Effektivisera varje skattekrona

Som politiker är det viktigt att förstå vikten av sitt uppdrag när det gäller att förvalta skattepengar. Det är ett stort ansvar att se till att skattepengar går till rätt saker. Detta brukar jag påpeka i Kumlas Fullmäktige när S drar iväg med sina investeringar…
Även de skattepengar som går till driften av våra förvaltningar ska förvaltas med skattebetalarnas bästa för ögonen. Det gäller att se till att det offentliga gör rätt saker och att det de gör görs effektivt.

Igår var jag på en intressant eftermiddag med Skattebetalarnas Förening där effektiviteten i kommunernas förvaltning av skattemedel diskuterades. Denna förening verkar för att skatterna ska sänkas till, för dem den realistiska, nivån 40 % mot dagens 55 % (detta är det totala skattetrycket, arbetsgivaravgifter, löneskatt och moms, för en svensk medianlön som ligger på 25000 kr).

De har tittat på hur mycket kommunerna i Örebro län borde kunna sänka skatten med om de var lika effektiva som jämförbara kommuner. Utgångspunkten är att kommunerna ska behålla kvalitén och jobba smartare.
I Skattebetalarnas beräkning kan Kumla sänka skatten på kort sikt med 1,34 kr vilket ger en person med en inkomst på 25000 kr 3141 kr mer i plånboken. På lång sikt skulle skatten kunna sänkas med 4,31 och ge samma person 10 134 kr mer i plånboken.
Nu ska dessa siffror inte tas som exakta utan idén är att visa att stora effekter för den enskilde kan uppnås om kommunen organiserar sig bättre.

Jag tycker att resonemanget är intressant. Vi måste sträva efter att ha en kommunal organisation som förvaltar pengarna väl och idéer till besparingar kan fås genom att lära sig mer om hur andra kommuner gör. Erfarenheter kan också tas från näringslivet vilka, för att överleva, ständigt jobbar med att bli mer effektiva.

Det finns idag oförklarliga skillnader mellan jämförbara kommuner i kostnader för exempelvis barnomsorg och vi vet sedan länge att det inte finns något direkt samband mellan kvalité och kostnad.

Mycket handlar om hur man leder kommunen. Vilket ansvar cheferna har. Att man lyssnar på medarbetarna. Att politikerna sätter upp mål. Att uppdraget till förvaltningarna är en ekonomi i balans. Att förvaltningarna tillåts att sköta verksamheten. Att politiken klarar av att inte lägga sig i detaljer. Att politiken styr genom uppföljning av målen.
Här har vi en hel del att göra i Kumla…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar