torsdag 28 januari 2010

Burka – en intressant diskussion

Huruvida burka ska tillåtas eller inte har diskuterats i många länder och igår togs frågan upp i debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Deras diskussion var om människor ska ha rätt att bära kläder som döljer ansiktet i religiösa syften.

Socialdemokraterna säger tvärt nej till förbud - Vi moderater säger nja…

Vi vill inte förbjuda kvinnor att bära burka. Men vi ska inte heller vara passiva när religiösa skäl används som en ursäkt för att osynliggöra och förtrycka flickor och kvinnor. Vår utgångspunkt kommer alltid att vara att alla – flickor som pojkar, kvinnor som män – ska ha samma möjligheter att utvecklas som självständiga människor.

Jag trycker att frågan är svår. Min utgångspunkt är att alla människor ska få klä sig som de vill. Men kläder måste ju praktiskt fungera i en arbetssituation. Kan en person som jobbar inom barnomsorgen bära burka? Ja, det känns ju lite tveksamt, samtidigt som barn ofta är toleranta och bejakar olikheter om vuxna förklarar för dem.

Jag har muslimska vänner som tycker att vi svenskar är ”övertoleranta” när det gäller muslimer och deras krav på speciallösningar för att de ska kunna hålla fast vid sin extrema ”traditioner”.

Jag tycker att alla får plats i Sverige. Att vi ska vara ett land där kristna, judar och muslimer, religiösa och icke-religiösa, ska kunna leva sida vid sida i ömsesidig respekt.
Alla ska ha möjlighet att välja hur man vill leva sitt liv och klä sig så länge man inte tvingar eller kränker någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar